ایروپونیک چیست؟ آیا کشت ایروپونیک برای شما مناسب است؟
سرفصل مطالب
هیدروپونیک، هنر پرورش گیاهان بدون خاک، به همان اندازه که برای باغبانان و کشاورزان جذابیت دارد، برای آنها ثمرده خواهد بود. گفته می شود، از بین روش های مختلف کشت هیدروپونیک، تعدادی از آنها کمی موفق تر و پیچیده تر از بقیه هستند. ایروپونیک (هواکشت) یکی از همین روشها است. اما ابتدا، قبل از اینکه تصمیم بگیرید که آیا باغبانی ایروپونیک برای شما مناسب است یا خیر، باید دقیقا بدانید که ایروپونیک چیست و چگونه کار می کند.
ایروپونیک یکی از پیشرفته ترین انواع هیدروپونیک است. در این سیستم گیاهان با استفاده از هوا، آب و مواد مغذی مایع رشد می کنند. Aeroponics نسبت به سایر سیستم های هیدروپونیک گیاهانی با رشد سریع تری تولید می کند. محصولاتی که در این سیستمها رشد میکنند اغلب سالمتر، رنگارنگتر و خوشمزهتر هستند.
اصول کشت ایروپونیک
فکر می کنید ایروپونیک ممکن است نوع مناسب کشت هیدروپونیک برای شما باشد؟ قبل از هر گونه نتیجه گیری، به بخش های زیر نگاهی بیندازید.
تاریخچه ایروپونیک
کشت هیدروپونیک به عنوان یکی از روشهای کشت نوین، در دهه ۱۹۳۰ میلادی به وجود آمد. این روش کشت ابتدا به منظور تولید سبزیجات در سالنهای گلخانه به کار گرفته شد. در سال ۱۹۳۷، آلن کوبر، یکی از افرادی که در زمینه کشت هیدروپونیک فعالیت میکرد، درختان خرمای بادامی را با استفاده از این روش کشت کرد. او به عنوان پدر بنیانگذار هیدروپونیک شناخته میشود.
در دهه ۱۹۴۰، کشت هیدروپونیک در ژاپن و هلند به عنوان یک روش کشت جدید شناخته شد. در این دو کشور، استفاده از هیدروپونیک برای کشت سبزیجات و صیفیجات در گلخانهها رایج شد.
در دهه ۱۹۶۰، آگرونومیستها و دانشمندان کشتهای کوچک را با استفاده از هیدروپونیک برای تحقیقات و آزمایشات خود استفاده کردند. این روش به آنها اجازه داد تا به صورت مطمئنتری به علتهای مختلف رشد نباتات بپردازند.
در دهه ۱۹۷۰، با گسترش گلخانهها و کشتهای ایجاد شده در سطح جهان، هیدروپونیک به عنوان یک روش کشت نوین، به صورت گسترده تری مورد استفاده قرار گرفت.
ایروپونیک چگونه کار می کند؟
آئروپونیک روشی تخصصی برای استفاده از هیدروپونیک برای رشد گیاهان در یک محیط مبتنی بر هوا است که در آن گیاهان به طور منظم با کمک مه پاش آب و مواد مغذی مایع روی ساقه و ریشه خود دریافت می کنند. با این حال، ایروپونیک کمی پیچیده تر از سایر اشکال هیدروپونیک است. با این حال، این روشی مطمئن برای رشد سریع تر، بزرگتر و دریافت محصول بیشتر نسبت به سایر سیستم ها است.
اجزای سیستم آیروپونیک
- گیاهانی که در بالای یک مخزن در ظروف در بسته قرار دارند
- مه پاشها که با پمپ آب و تایمر کار کرده که آب و مواد مغذی را به ریشه گیاهان می رساند
- قالب ریشه که برای نگه داشتن گیاهان در جای خود استفاده می شود، زیرا از هیچ محیط رشدی مانند خاک یا سنگریزه استفاده نمی شود
- به دلیل عدم وجود بستر رشد و قرار داشتن در ظروف در بسته، اکسیژن به راحتی در دسترس گیاهان قرار می گیرد.
شرایط محیطی لازم برای راه اندازی یک سیستم ایروپونیک
- میزان رطوبت بین 60-70 درصد
- دمای پایدار، به طور ایده آل بین 18 و 24 درجه سانتیگراد
- آب تصفیه شده و کنترل شده؛ PH باید بین 5.5-6.5 باشد و علاوه بر مواد مغذی ضروری، مواد معدنی، مواد شیمیایی، میکروارگانیسم ها یا ترکیبات آلی فرار اضافه نشده باشد
- کنترل نور خورشید به شاخ و برگ از طریق چراغ های رشد، به طور ایده آل بین 15000-20000 لوکس
- یک سیستم آبیاری کنترلشده، در حالت ایدهآل یک سیستم خودکار که به طور معمول ریشهها را در یک برنامه منظم و مکرر مهپاشی میکند.
- محفظه ای که بتواند سطوح رطوبت بالا را حفظ کند
مزایای گلخانه ایروپونیک
- امکان رشد بسیار سریع تر گیاه را نسبت به سایر روش های کشت هیدروپونیک فراهم می کند
- انواع مختلفی از ایروپونیک وجود دارد، بنابراین شما می توانید انتخاب کنید کدامیک برای شما مناسب تر است
- گیاهان در گلخانه ایروپونیک بزرگتر از سایر روشها از جمله انواع هیدروپونیک می شوند
- تکثیر گیاهان بسیار سریع و آسان است
- برای استفاده مداوم از سیستم های ایروپونیک به تعمیرات و نگهداری بسیار کمی نیاز است
- ریشه های بسیار قوی تری نسبت به سایر سیستم های هیدروپونیک تولید می کند
معایب گلخانه ایروپونیک
- هزینه بالای راه اندازی
- در مقایسه با سایر گلخانه های هیدروپونیک در حین کار به نظارت زیادی نیاز دارد
- قطع برق، حتی لحظه ای، ممکن است باعث خرابی کامل محصولات شود
- محفظه های ریشه و محیط رشد نیاز به تمیز کردن منظم دارند
- برای راهاندازی و راهاندازی این سیستم به دانش بیشتری از هیدروپونیک نیاز است
- تایمرها و سیستمهای خودکارسازی برای موفقیت در این نوع کشت ضروری هستند
انواع ایروپونیک
سه روش کلی برای کشت ایروپونیک وجود دارد:
- کم فشار : این ساده ترین روش است و شامل مرطوب نگه داشتن ریشه های گیاه از طریق یک سیستم قطرات ساده است
- پر فشار: کمی پیشرفته تر که در آن آب و مواد مغذی در اندازه کوچکتر از 50 میکرون اتمیزه شده و توسط مه پاش به ریشه گیاهان رسانده می شود
- اولتراسونیک: پیچیده ترین روش برای رساندن قطرات خیلی ریز به ریشه گیاهان است که معمولا در محیطهای آزمایشگاهی استفاده می گردد.
بسته به میزان تجربه و میزان تمایل به یادگیری از روشهای مختلفی می توان استفاده کرد. بر این اساس سیستم های کم فشار برای مبتدیان توصیه می شود. به همین ترتیب، سیستم های پر فشار و اولتراسونیک برای افراد با تجربه تر پیشنهاد می گردد.
مواد مغذی ایروپونیک
چندین ماده مغذی برای رشد موفقیت آمیز محصولات در این سیستم ضروری است. این مواد را می توان به سه دسته مواد اولیه، ثانویه و میکرو تقسیم نمود.
مواد مغذی میکرو
- بور
- کبالت
- مس
- کلر
- آهن
- منگنز
- مولیبیدن
- روی
مواد مغذی اولیه:
- کربن
- هیدروژن
- اکسیژن
- نیتروژن
- انواع فسفر
- پتاسیم
- کلسیم
- منیزیم
- فسفر
ایروپونیک عمودی
آیروپونیک گاهی اوقات با سیستم های برجی شکل اجرا می شود که اغلب به عنوان ایروپونیک عمودی شناخته می شود. ایروپونیک عمودی به همان روش یک سیستم معمولی عمل می کند، به جز یک استثنا: آنها مستقیما رشد کرده و گیاهان/ظروف به جای بالای مخزن در طرفین نصب می شوند.
مزایای گلخانه ایروپونیک عمودی
یک گلخانه ایروپونیک دارای دو مزیت عمده می باشد. اول این که در این روش 90 درصد فضای زمینی کمتری نسبت به روشهای سنتی به کار گرفته می شود. دوم این که به این سیستم به نیروی مصرفی کمتری احتیاج دارد.
انتخاب محل کشت هیدروپونیک
انتخاب محل کشت هیدروپونیک بسیار مهم است و باید بر اساس عوامل مختلفی مانند شرایط اقلیمی، شرایط زمین، نزدیکی به بازار فروش و دسترسی به منابع آب و برق انجام شود. در ادامه به برخی از این عوامل پرداخته میشود:
1. شرایط اقلیمی: هیدروپونیک به دما، تابش نوری و رطوبت مناسب نیاز دارد. بنابراین، باید بررسی شود که آیا شرایط اقلیمی در محل انتخابی مناسب هستند یا خیر.
2. شرایط زمین: زمین مورد استفاده برای کشت هیدروپونیک باید صاف، بدون انحرافات و دارای خاک مناسب باشد. از آنجایی که در این روش کشت خاک به کار نمیرود، شرایط زمین میتواند تأثیر زیادی بر روی عملکرد کشت داشته باشد.
3. نزدیکی به بازار فروش: برای افزایش سوددهی، بهتر است که محصولات هیدروپونیک در نزدیکی بازار فروش کشت شوند تا هزینه حمل و نقل کاهش یابد و در نتیجه قیمت محصولات کاهش یابد.
4. دسترسی به منابع آب و برق: هیدروپونیک برای کشت نیاز به منابع آب و برق دارد، لذا باید مطمئن شد که منابع آب و برق در محل انتخابی به راحتی قابل دسترسی هستند و هزینه های سرمایه گذاری در این بخشها قابل پوشش است.
5. فضای مورد نیاز: به دلیل اینکه در روش هیدروپونیک از خاک استفاده نمیشود، در واقع مساحتی که برای کشت هیدروپونیک نیاز است کمتر است. بنابراین، برای افزایش سوددهی، بهتر است که محصولات هیدروپونیک در فضای کوچکتری کشت شوند.
6. بررسی هزینهها: برای انتخاب محل کشت هیدروپونیک باید هزینههای مربوط به اجاره زمین، خرید تجهیزات و مصارف آب و برق را بررسی کرد تا بتوان بهترین محل برای کشت را انتخاب کرد.
سوالات متداول
ایروپونیک معمولا در چه مواردی استفاده می شود؟
آئروپونیک بیشتر برای رشد گیاهان در داخل خانه، در فضاهای کوچک و برای باغ های تجاری بزرگتر استفاده می شود. همچنین هنگامی که به یک سیستم موفق برای به حداکثر رساندن اندازه برداشت و همچنین تکثیر نیاز است، از آن استفاده می گردد. به علاوه این سیستم ها توسط دانشگاه ها و موسسات بزرگ (مانند ناسا) برای مطالعات عمیق و سایر اهداف آموزشی استفاده می شود.
تفاوت کشت ایروپونیک با هیدروپونیک چیست؟
از نظر فنی، ایروپونیک یکی از زیر انواع هیدروپونیک است. با این حال، این یک شکل پیشرفته از هیدروپونیک است که اغلب به عنوان یک روش کشت جداگانه در نظر گرفته می شود.
در هیدروپونیک، گیاهان ممکن است به طور تمام وقت در آب معلق باشند یا توسط جریان متناوب آب تغذیه شوند. گیاهان در ایروپونیک هرگز در آب قرار نمی گیرند، در عوض مواد مغذی به صورت مه روی آنها ریشه آنها پاشیده می شود. این تفاوت کلیدی این دو است که به هر روش نام منحصر به فرد خود می دهد
آیا کشت ایروپونیک از هیدروپونیک ارزانتر است؟
هزینه هیدروپونیک می تواند از چند میلیون تومان با استفاده از قطعات بداهه مانند مخازن ماهی و لوله های لاستیکی که ممکن است از قبل در خانه داشته باشید تا صدها و حتی چند میلیارد تومان متفاوت باشد. بنابراین بسته به نوع سیستمی که میخرید یا میسازید و این که چقدر پیشرفته است هزینه آن می تواند متفاوت باشد.
ایروپونیک، حتی در مقیاس کوچک، یکی از گران ترین انواع هیدروپونیک برای ساخت و بهره برداری است. سیستم های با فناوری های تک اغلب چند صد میلیون تومان قیمت دارند. حتی سیستمهای کوچکتر مورد استفاده ممکن است هزینه زیادی برای شما داشته باشند.
چه گیاهانی را می توان با ایروپونیک پرورش داد؟
میوه ها و سبزیجات مختلفی را می توان به راحتی در این سیستم پرورش داد. سبزیجات و میوه هایی مانند چغندر، کلم بروکلی، کلم، هویج، گل کلم، ذرت، خیار، بادمجان، انگور، خربزه، پیاز، نخود فرنگی، فلفل، سیب زمینی، تربچه، تمشک، توت فرنگی، گوجه فرنگی و هندوانه قابل کشت هستند.
ایروپونیک چقدر آب مصرف می کند؟
یکی از چشمگیرترین جنبه های ایروپونیک، مقدار کم آب مورد نیاز در مقایسه با سایر روش های کشت، از جمله هیدروپونیک، باغبانی سنتی با خاک و سایر سیستم های پیشرفته مانند آکواپونیک است. طبق گفته ناسا، اکثر سیستم های هوا کشت تا 98 درصد کمتر از سایر روش های رشد آب مصرف می کنند.
مقدار کل آب مصرفی هر سیستم هواکشت بسته به اندازه مخزن، تعداد گیاهان در حال رشد، نوع گیاهان در حال رشد، دفعات مهپاشی و موارد دیگر متفاوت است. سیستمهای کوچک ممکن است به چند گالن آب در مخزن نیاز داشته باشند، در حالی که در اندازه های بزرگتر میتوانند 50 گالن، 100 گالن یا حتی بیشتر را در خود جای دهند.
آیا سیستم ایروپونیک می تواند ارگانیک باشد؟
بر اساس مقررات ارگانیک USDA، پرورش دهندگان هیدروپونیک، از جمله پرورش دهندگان ایروپونیک، می توانند واجد شرایط صدور گواهینامه ارگانیک باشند. با این حال، برای استفاده از مواد مغذی ارگانیک در یک سیستم ایروپونیک به چند تغییر جزئی (یا تمیز کردن بسیار بیشتر) نیاز است. این به دلیل این واقعیت است که کود ارگانیک، حتی نوع مایع، اغلب از ذرات متعددی تشکیل شده است که به نوبه خود باعث مسدود شدن لوله ها و مه پاشها می شود. به عنوان مثال، یک فیلتر خطی، در بیشتر موارد، به سیستم های ایروپونیک اجازه می دهد تا با مواد مغذی ارگانیک بدون گرفتگی یا نیاز به تمیز کردن اضافی کار کنند.
آیا کشت ایروپونیک مقرون به صرفه است؟
صرف نظر از اینکه این روش ممکن است چقدر بیشتر از سایر روش های کشت هزینه داشته باشد، هنوز هم بسیار مقرون به صرفه است. با توجه به سرعت رشد محصولات و همچنین میزان بازدهی زیاد، در مقایسه با تقریبا هر سیستم کشت دیگری، ایروپونیک می تواند ارزش هزینه کردن را داشته باشد.
آیا کشت ایروپونیک نیاز به نور خورشید دارد؟
ایروپونیک با نور مصنوعی (معمولاً در محیط سرپوشیده استفاده می شود) به نور خورشید نیاز ندارد و قادر به رشد دائمی است. با این حال، در فضای باز واقعاً به نور خورشید نیاز دارد و فصل رشد بسیار محدودتری نسبت به محیط سرپوشیده دارد.
هر چند وقت یکبار باید ایروپونیک خود را آبیاری کنم؟
یکی از روشهای ارائه اسپری مواد مغذی در سیستمهای ایروپونیک تجاری، «چرخه مهپاشی منظم و متناوب» است. در این روش ترکیبی از محلول مغذی هر 5 دقیقه 3 دقیقه مه پاشی می شود.