گلخانه هیدروپونیک خیار: از سیر تا پیاز

سرفصل مطالب

یکی از گیاهان اصلی که در گلخانه هیدروپونیک رشد می کند، توت فرنگی است. این گیاه یکی از مهمترین محصولات میوه ای در جهان است. در سال های اخیر، کشت توت فرنگی هیدروپونیک بدون خاک در گلخانه رواج یافته است. در واقع دلایل زیادی برای این امر وجود دارد: کاهش بیماری های ریشه با استفاده از خاک استریل، افزایش عملکرد در واحد تولید، بهبود شرایط کاری – کاشت، نگهداری، برداشت آسانتر – و کیفیت میوه، استفاده بهتر از فضاهای نامناسب برای کشاورزی. بهینه سازی آب و کود، تمدید فصل رشد و …

خیار هیدروپونیک

انتخاب گونه مناسب گلخانه هیدروپونیک

میوه‌های خیار گلخانه‌ای با همتایان مزرعه‌ای خود تفاوت دارند زیرا بدون دانه بوده و پوست نازک‌تری دارند و نیازی به پوست‌گیری ندارند. مهم است که ارقام مناسب را برای تولید گلخانه ای انتخاب کنید. اگر در گوگل جستجو کنید فروشگاههای زیادی را می یابید که بذر مناسب کشت هیدروپونیک خیار را در ایران به فروش می رسانند. 

ایجاد محیط کشت مناسب

صرف نظر از روشی که انتخاب می‌کنید، دانه‌های خیار در رطوبت و دمای بالا به بهترین وجه جوانه می‌زنند و باید بعد از 3 تا 10 روز شروع به بیرون زدن سر کوچک سبز خود کنند. دمای هوا را بین 23 درجه تا 30 درجه سلسیوس در طول روز و حدود 18 تا 20 درجه سلسیوس در شب حفظ کنید. خیار گیاهی است که به نور زیاد احتیاج دارد و بهره وری گیاه با روشنایی تکمیلی (نور مصنوعی) افزایش می یابد.
توجه: خیار ممکن است به 14-18 ساعت نور مصنوعی نیاز داشته باشد. این به روشنایی چراغ های رشد شما بستگی دارد. تایمرهای نور و فاصله نور از گیاهان را بر اساس نحوه واکنش گیاه تنظیم کنید.

کاشت بذر

بذر خیار گلخانه ای سرعت جوانه زنی بالایی دارد. بر خلاف اکثر محصولات هیدروپونیک که به صورت نشا کشت می گردد، بذر خیار را می توان مستقیماً، به صورت جداگانه، در بلوک های 10 سانتی متری از نارگیل، سنگ یا پشم معدنی یا هر بستر مناسب مشابه برای تولید هیدروپونیک کاشت. دمای گرم تا 80 درجه برای چند روز اول باعث بهبود سرعت و یکنواختی جوانه زنی می شود. در طول تکثیر آنها را با محلول غذایی با قدرت متوسط کود دهید. پس از اینکه گیاهان دارای سه یا چهار برگ بالغ شدند، برای پیوند آماده می شوند.

تکثیر از طریق قلمه

خیار را مانند بسیاری از گیاهان می توان از طریق قلمه زدن پرورش داد. برای انجام این کار، با استفاده از یک چاقوی استریل شده یا قیچی تیز، قسمت بیرونی انگور سالم را به اندازه 12 تا 15 سانتی متر ببرید. برای موفقیت، قلمه باید شامل دو دسته برگ بوده و درست از بالای یک گره رشد بریده شود.
پس از قلمه، دو برگ نزدیک به برش را بردارید، انتهای بریده شده را به هورمون ریشه زایی آغشته کرده و آن را در سیستم هیدروپونیک قرار دهید.

گرده افشانی خیارهای هیدروپونیک

از آنجایی که شما فرآیند رشد را در داخل گلخانه انجام داده اید، توانایی زنبورها را برای گرده افشانی طبیعی خیارها از دست داده اید. شما باید در این کار به مادر طبیعت کمک کنید. گلهای ماده که به راحتی قابل تشخیص هستند دارای یک خیار کوچک در پایه هستند، در حالی که گلهای نر این خیار را ندارند.
با استفاده از یک سواب پنبه ای یا برس کوچک، دور داخل گل های نر را برس کشیده و سپس داخل گل های ماده را مسواک بزنید. برای تولید میوه بهینه، این فرآیند را روزانه تکرار کنید. این کار خیلی وقت گیر نیست، و زمانی که خیارهای زیبا را می بینید متوجه ارزش این کار اضافی خود خواهید شد.

میزان برداشت خیار در گلخانه هیدروپونیک

خیارها در زمان های مختلف شروع به رشد می کنند و با سرعت های مختلف رشد می کنند. بسته به اینکه با چند بوته شروع کرده اید، احتمال دارد بتوانید یک یا دو خیار را در هر روز معین پس از رسیدن گیاه به بلوغ (50 تا 70 روز) برداشت کنید.
زمان برداشت بستگی به گونه خیار دارد. اکثر خیارهای بوته ای وقتی آماده برداشت هستند که میوه آن به رنگ سبز تیره سالم و به طول 15 تا 20 سانتی متر باشند. اگر بیش از حد صبر کنید، میوه ها شروع به تلخ شدن می کنند. بنابراین برداشت زودهنگام میوه های شیرین تری را به همراه دارد.

مزایای کشت خیار در گلخانه هیدروپونیک

  • کشت خیار به روش هیدروپونیک تولید بیشتری نسبت به روشهای سنتی دارد
  • آنها کمتر در معرض آفات و بیماری ها هستند، بنابراین احتمال بروز مشکلات کمتری با گیاهان خود خواهید داشت
  •  آنها را می توان در تمام طول سال بدون توجه به شرایط آب و هوایی کشت کرد

سوالات متداول

میزان تولید خیار گلخانه ای در 1000 متر چقدر است؟

بر اساس تجربه میزان تولید خیار در گلخانه تا 10 برابر بیشتر از تولید به روش سنتی می باشد. بنابراین تخمین زده می شود میزان تولید خیار گلخانه ای در 1000 متر بسته به نوع روش کشت در کلخانه بین 10 تا 20 تن می باشد. بدیهی است که اگر روش کشت هیدروپونیک خیار باشد این مقدار قابل افزایش می باشد.

کدام سیستم هیدروپونیک برای پرورش خیار بهتر است؟

از سیستم قطره ای و جریان تخلیه استفاده کنید. خیارها در طول باردهی سنگین هستند و معمولاً دارای سیستم ریشه بزرگ هستند. به همین دلیل است که برای سیستم های ریلی و NFT مناسب نیستند.

عمر بوته خیار در گلخانه چقدر است؟

طول عمر این گیاه به نژاد خیاری که در حال پرورش آن هستید بستگی دارد. اکثر گونه های خیار به مدت 1 سال میوه تولید خواهند کرد.

چرا خیارهای هیدروپونیک من تلخ هستند؟

تلخی خیار از ترکیب کوکوربیتاسین ایجاد می شود. کوکوربیتاسین ها به طور معمول در برگ ها، ساقه ها و ریشه گیاهان خیار یافت می شوند. هنگامی که گیاهان تحت فشار هستند، کوکوربیتاسین ها از قسمت های رویشی گیاه به میوه خیار پخش می شوند.

خیارهای هیدروپونیک به چه میزان نور نیاز دارند؟

خیار دیوانه وار رشد می کند و می تواند میوه های زیادی تولید کند. این تولید انرژی می گیرد، بنابراین مطمئن شوید که به خیارهای هیدروپونیک خود نور زیادی بدهید. خیارهای هیدروپونیک باید هر روز نور کامل خورشید یا 12 تا 14 ساعت نور دریافت کنند.

هر بوته خیار چند کیلو خیار میدهد؟

بسته به اینکه از چه نژادی استفاده می کنید، می توان انتظار داشت که یک بوته سالم 10 خیار بزرگ یا 15 خیار کوچک (حدود یک کیبوگرم) را در یک دوره برداشت حدود سه هفته ای تولید کند.

نشانه بیش از اندازه آبیاری شدن خیارها چیست؟

اگر گیاه خیار خود را بیش از حد آبیاری کرده اید، ممکن است برخی از برگ ها را مشاهده کنید که پژمرده، زرد یا قهوه ای هستند. این برگ ها دیگر قادر به فتوسنتز نیستند و باید حذف شوند. حذف برگ یا برگ های مرده به گیاه اجازه می دهد تا انرژی خود را بر روی رشد جدید متمرکز کند.

چرا برگ های خیار هیدروپونیک من زرد می شوند؟

خیار زمانی که شروع به گل دادن می کند به مقدار بیشتری پتاسیم نیاز دارد. نشانه احتمالی این که گیاه خیار شما کمبود پتاسیم دارد این است که برگها در لبه ها و نوک آن شروع به زرد شدن می کنند. برای حل این مشکل از کودهای مناسب استفاده کنید.

بهترین PH برای خیار هیدروپونیک چیست؟

بهترین مقدار PH برای خیارهای هیدروپونیک (5.5-6.0) می باشد.

مقالات مرتبط

پیمایش به بالا